15% reducere la toate comenzile COD: Energena15

Acid folic in timpul sarcinii

Acid folic in timpul sarcinii
Responsabilitatea unei viitoare mamici fata de sanatatea viitorul ei prunc incepe inca din ziua in care aceasta a hotarat sa aduca pe lume un copil.
O viitoare mamica ar trebui sa ia acid folic cu 1 luna inainte de posibilul moment al conceptiei, insa, cel mai bine, cu 2 - 3 luni inainte de procreere si pana la nastere.

Explicatia?
Tubul neural (structura din care se dezvolta mai apoi sistemul nervos si periferic al fatului) incepe sa se formeze din a doua sau a treia saptamana de sarcina, urmand ca in cea de-a patra saptamana, el sa se inchida.
In general, femeia constata ca este insarcinata cand deja s-a produs inchiderea tubului neural sau cand urmeaza sa aiba loc. Se pierde, astfel, cea mai buna perioada in care acidul folic ar fi putut reduce semnificativ (cu pana la 95%) riscul de defect de tub neural la nivelul fatului.
Acest tub neural, care va deveni creierul si maduva spinarii a copilului, incepe sa se formeze devreme in sarcina, in primele 28 de zile, cand, in cele mai multe cazuri, femeia nici nu a realizat ca este insarcinata.
Administrarea acidului folic (vitamina B9) inainte de a concepe reprezinta cea mai buna modalitate pentru a preveni defectele de tub neural.

Acidul folic si defectele de tub neural
Acidul folic intervine in toate fazele procesului de procreere – de la maturizarea ovulului, pana la fecundare si formarea placentei. Acest nutrient ajuta foetusul, protejandu-l de eventuale anomalii ale creierului, inimii, splinei sau oaselor.
Apoi, acidul folic previne avortul prematur, precum si puseele de hipertensiune sau alte tulburari cardiovasculare la femeile insarcinate.
Absenta acidului folic creste riscul defectelor de tub neural, care  se manifesta sub forma mai multor afectiuni ce apar pana la nasterea copilului, incluzand aici:
Spina bifida: aceasta boala apare cand stratul de protectie care se desfasoara in jurul coloanei vertebrala a fatului  nu se inchide corespunzator, lasand un spatiu ce poate duce la afectare permenenta nervoasa si paralizii; in acest caz, coloana vertebrala nu se inchide complet, iar maduva spinarii si lichidul cerebrospinal raman neprotejate.
Anancefalia: este un tip de defect al tubului neural,  o malformatie congenitala grava, manifestata prin nasterea unui bebelus caruia ii lipsesc anumite parti ale creierului si ale craniului; apare atunci cand tubul neural nu se inchide complet, ceea ce duce la absenta partii frontale a creierului si a partii creierului destinata gandirii si coordonarii.
Encefalocelul: este un alt defect de tub neural care rezulta din acea inchidere incompleta a partii superioare a tubului neural; tesutul cerebral iese in exterior printr-o deschidere anormala a craniului.
Cheilopalatoschizis: este o malformatie congenitala caracterizata prin aparitia unei fisuri la nivelul buzei superioare si palatului (buza de iepure si gura de lup).
Preeclampsie: afectiune grava, definita ca tensiune arteriala anormala.
In afara de malformatiile congenitale care pot aparea la fat din pricina lipsei de acid folic, este posibil ca femeia insarcinata sa sufere un avort spontan sau sa aiba parte de o nastere prematura.

Sarcinile cu defecte de tub neural. Cand apare riscul
Femeile care prezinta un risc important de a naste bebelusi cu defecte de tub neural sunt cele cu:
- un defect de tub neural;
- un partener cu defect de tub neural;
- un istoric familial al unuia dintre parteneri de defecte de tub neural;
- sarcini anterioare cu defecte de tub neural;
- diabet.
In cazul in care se aplica cel putin una din situatiile de mai sus, este recomandat un consult cu medicul specialist, pentru prescrierea cat mai eficienta a dozelor optime de acid folic pentru suplimentare.
Orice femeie aflata la varsta fertila (16 - 45 ani) ar trebui sa ia suplimente cu acid folic, zilnic, la recomandarea specialistului, avand in vedere faptul ca mai bine de 50% dintre sarcini nu sunt planificate.

Acidul folic in sarcina – doze recomandate, administrare
Doza optima de acid folic va fi stabilita de catre medicul ginecolog. Orice femeie care isi doreste sa ramana insarcinata este sfatuita sa se consulte cu medicul ginecolog si sa inceapa sa ia acid folic cu aproximativ 3 - 4 luni inainte sa incerce sa obtina o sarcina.
De regula, doza recomandata de acid folic in sarcina este de 400  micrograme (0,4mg) acid folic/zi, inainte de a ramane insarcinata sau imediat dupa aflarea diagnosticului de sarcina. Exista insa si cazuri in care unele recomandari ajung chiar la 600 – 800 micrograme acid folic pe zi, continuandu-se cu 500 micrograme pe perioada alaptarii.
In mod normal, medicul nu recomanda mai mult de 1000 mcg de acid folic pe zi, cu exceptia cazurilor speciale (prezenta factorilor de risc pentru aparitia defectelor de tub neural), unde  este posibil ca doza de acid folic recomandata sa fie de 4000 mcg, respectiv, de 10 ori mai mult decat dozajul normal.
Suplimentele cu acid folic pot fi luate inainte sau dupa masa. Pentru o mai buna absorbitie a suplimentelor cu acid folic, se recomanda consumul simultan de alimentele bogate in vitamina B12, alimente bogate in vitamina C si in zinc.
 
Categorii

Suport clienti Luni-Vineri: 09:00-17:00

0745537277 office@energena.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!