15% reducere la toate comenzile COD: Energena15

Totul despre Vitamina B

Totul despre Vitamina B
Vitamina B poate fi considerata, fara doar si poate, secretul sanatatii perfecte, ea reprezentand de fapt vitaminele complexului B (B complex), esentiale pentru organism. Toate vitaminele B se dizolva in apa, ceea ce inseamna ca se elimina rapid prin sange si urina, fiind necesara inlocuirea lor permanenta.
Nervii, muschii, aparatul digestiv, pielea, parul, ochii, cavitatea bucala si ficatul – toate beneficiaza de pe urma vitaminei B. Vitaminele B au multe asemenari si actioneaza sprijinindu-se reciproc.
Cu exceptia vitaminei B3, care este produsa in cantitate mica de organism, si a vitaminei B12, inmagazinata in anumite organe, trebuie sa ne procuram restul vitaminelor din complexul B din alimentatie sau din suplimentele cu vitamine B.
Carenta de vitamina B genereaza multe probleme, unele dintre ele pe termen lung. De aceea, este esential sa stim ce sunt fiecare in parte, ce rol au si cum ne pot ajuta.

Vitamina B1 (tiamina)

Denumita si vitamina anti-stres, vitamina B1 ajuta organismul sa produca celule noi si sanatoase, protejand sistemul imunitar. Este esentiala pentru functionarea sistemului nervos,  furnizand nutrientipentru sanatatea celulelor nervoase. Pe scurt, lipsa ei slabeste nervii.
Deficitul de vitamina B1 se manifesta prin disparitia poftei de mancare, oboseala permanenta, dificultate de concentrare, insomnie, stari de confuzie,  furnicaturi in membrele inferioare, palpitatii. O agresivitate crescuta, combinata cu lipsa de rezistenta la stres si irascibilitate sunt simptome tipice ale deficitului de B1.
Vitamina B1 este foarte importanta pentru: sistemul nervos si calitatea memoriei, metabolismul glucidelor, energia celulara, vitalitatea intelectului, pofta de mancare, functiile inimii, aciditatea gastrica, procesul digestiei,  cicatrizarea ranilor si calmarea durerilor.

Vitamina B2 (riboflavina)

Nicio celula nu reuseste sa supravietuiasca fara vitamina B2, care actioneaza ca un antioxidant, ajutand organismul sa lupte eficient impotriva radicalilor liberi. Moleculele de riboflavina intretin mecanismul reprezentat de celula. In caz contrar, el s-ar prabusi. Alimentatia defictara face ca doua persoane din trei sa sufere de un deficit de vitamina B2, categoria varstnicilor fiind cea mai afectata, urcand aproape de 50/%.
Carenta de vitamina B2 poate implica crapaturi in colturile gurii si la buze; limba inflamata, de un rosu pronuntat; senzatia de nisip sub pleoape/ochi obositi, inrositi, cu usturimi/pupile dilatate si o sensibilitate anormala la lumina; descuamari ale pielii la nas, gura, frunte si urechi; piele grasa; ameteli si tremuraturi in membre; neplaceri la urinat; dificultate de concentrare si tulburari ale somnului.

Vitamina B6 (piridoxina)

Este vitamina care contribuie la sinteza si descompunerea albuminei in organism, la comunicarea celulelor nervoase si la energizare. Implicate in peste 100 de reactii enzimatice in celulele corpului, vitamina B6 ‘’dirijeaza’’ diviziunea celulara si produce un somn odihnitor. Alaturi de vitaminele B12 si B9, ea regleaza nivelul de homocisteina, un aminoacid asociat cu bolile de inima.
Deficienta de vitamina B6 este corelata cu anemie, eruptii cutanate, depresie sau stari recurente de confuzie, chiar si umflarea limbii.

Vitamina B9 (acid folic)

Esential in formarea celulelor, acidul folic favorizeaza dezvoltarea fatului in timpul sarcinii si previne defectele din nastere. Vitamina B9 previne defectele de tub neural si malformatiile congenitale, ajutand la o crestere si dezvoltare sanatoasa a copiilor. Mai mult decat atat, acidul folic previne tulburarile de memorie si depresia.
Excesul de vitamina B9 se poate manifesta prin diaree, crampe abdominale, confuzie sau iritabilitate. Acesta poate aparea in urma utilizarii suplimentelor, motiv pentru care se recomanda precautie la administrare.

Vitamina B12 (cobalamina)

Necesara productiei de celule rosii in sange, alaturi de vitamina B9, cobalamina asigura conditiile de care fierul are nevoie pentru a da organismului cantitatea de hemoglobina necesara. Vitamina B12 joaca un rol important in functionarea sistemului nervos, in sinteza ADN-ului si ARN-ului, ca de altfel, in producerea de globule rosii si in transportul oxigenului.
Carentele in acest nutrient pot conduce la anemie, slabiciune corporala, oboseala, pierdere in greutate, constipatie, lipsa apetitului alimentar. Deficitul de vitamina B12 afecteaza sistemul nervos si favorizeaza instalarea depresiei, confuziei si dementei.

B complex

Complexul de vitamine B intruneste cinci compusi solubili in apa: B1, B2, B6, B9 si B12 (cobalamina). Toate indeplinesc functii vitale pentru buna desfasurare a metabolismului uman. Fiind solubile in apa, ele nu pot fi depozitate in organism, excesul fiind eliminat prin urina.
Vitaminele complexului B au efecte deosebit de importante pentru functionarea corespunzatoare a creierului, avand un rol important atat in procesele de producer a energiei, precum si in sinteza si repararea AND-ului.
Cat despre fenomenele de toxicitate, ele apar foarte rar, in cazul unei supradozari a suplimentelor alimentare. In acest caz, se recomanda precautie, administrarea complexului B fiind urmata dupa sfatul specialistului.
 
Categorii

Suport clienti Luni-Vineri: 09:00-17:00

0745537277 office@energena.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!